Nasveti

Parabeni, SLS in mineralna olja

Natrijev lavril sulfat (SLS) in Natrijev lavret sulfat (SLES)
SLS in SLES se uporabljata v kozmetiki kot detergenta in umetna penilca. Zato ju najdemo v šamponih, gelih, milih, penečih kopelih, kremah za britje ipd. Tudi čistilna in pralna sredstva ju vsebujejo veliko. Onesnažena sta lahko z oksidom etilena in 1,4-dioksanom.

SLS, uporabljen v šamponih je prav tisti, ki ga najdete v šamponih za pranje avtomobilov ali mehaničnih delavnicah, kjer ga uporabljajo za razmaščevanje. Na isti način, kot razmaščuje avtomobilske motorje, SLS razmaščuje tudi maščobe naših teles, kar povzroči sušenje kože. Dobro je tudi dokumentirano, da razgrajuje proteine, ki so v koži, kar povzroči ne le draženje, temveč tudi lažji vdor okoljskih nečistoč v globlje, nižje plasti kože. Morda najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da se z uporabo SLS vpije v kožo. S tem vpliva na hormon estrogen, kar je v povezavi z zdravstvenimi problemi tako pri moških kot pri ženskah. Tako SLS kot SLES imata mnoge učinke , ki potencialno vplivajo na zdravje ljudi.
Prekomerna izpostavljenost SLS in SLES povzroča poškodbe oči, depresije, težko dihanje, drisko in hudo draženje kože. Prav tako ju povezujejo tudi z uničenjem obrambnega sloja kože. V telesu se nalaga v jetrih, srcu, pljučih in možganih. Škodljiva sta tudi okolju.
Siloksani
Kemikalije na osnovi silikonov se pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za mehčanje, glajenje in vlaženje. Povzročijo hitrejše sušenje izdelkov za nego in oblikovanje las. Pogosto jih najdemo tudi v vlažilnih kremah in kremah za nego obraza. Najdemo jih tudi v medicinskih vsadkih in fasadnih premazih za zaščito pred vodo. Ko vidite napis »silikonski premaz«, potem veste o čem govorimo.
Raziskave so pokazale, da sta ciklotetrasiloksan in ciklopentasiloksan, poznana tudi kot D4 in D5, strupena. Počasi se razgrajujeta in se nalagata v tkivih rastlin in živali, sta torej bioakumulativna. EU zakonodaja je D4 označila za hormonski motilec, saj vpliva na delovanje človeških hormonov, posledično pa naj bi vplival tudi na rodnost. Laboratorijski testi so pokazali, da D5 povzroča maternične tumorje, poškoduje reproduktivne in imunske sisteme v telesu. Prav tako vpliva na živčne transmiterje v našem živčnem sistemu.
Mineralno olje
Ta produkt petrokemije najdemo v otroških oljih, losjonih za telo, milu in ličilih. Uporablja se ga tudi v motornih oljih in pesticidih. Je stranski produkt pridelave petroleja, zapira pore in tako koži onemogoča izločati strupe iz telesa, povzroča akne in tudi druga kožna obolenja. Upočasnjuje tudi samo delovanje kože in razvoj celic ter tako pospešuje staranje. Onesnažen je lahko z policikličnimi aromatičnimi ogljikovodiki.
Več raziskav je potrdilo, da lahko slabo rafinirano mineralno olje povzroči raka kože in skrotuma po daljši uporabi mineralnih olj. Zaradi tega je mineralno olje označeno kot karcinogen.
Mineralno olje je pogosto sestavina pripravkov zoper zaprtost in zato so najbolj znani stranki učinki tisti, ki se pokažejo na prebavnem traktu. Najpogosteje se pojavi srbečica okrog zadnjične odprtine. Prav tako upočasni celjenje operativnih ran v anogenitalnem področju in moti reflekse za odvajanje blata. Pri uporabi mineralnih olj za pospeševanje odvajanja se tako lahko pojavijo kronična driska, bruhanje, abdominalne bolečine, žeja in slabost.
Parabeni
Najpogosteje jih najdemo v ličilih, vlažilnih kremah, šamponih in tekočih milih. Spadajo med hormonske motilce, posledično pa se jih povezuje z rakom na dojki. Na žalost so množično v uporabi, kljub dokazani toksičnosti.
Parabeni v kozmetičnih izdelkih služijo kot konzervansi. Z lahkoto preidejo skozi podkožna tkiva v telo, kjer oponašajo hormon estrogen, glavni ženski spolni hormon. V povprečju naj bi bili dnevno izpostavljeni kar 50mg parabenov samo iz naslova kozmetike.