Nasveti

Kako nam lahko pomaga Sibirska čaga?

Goba Čaga raste na brezah po celotni severni polobli. Bolj kot na gobo spominja na temno grudo umazanije, vendar jo od drugih izrastkov loči oranžno tkivo. Zdravniki, zagovorniki alternativne medicine in raziskovalci se vse bolj zanimajo za potencialne zdravstvene koristi gobe Čaga (Inonotus obliquus). Nekatere študije o gobah Čaga so prinesle obetavne rezultate.

1. Super-hrana, gosta s hranili

Gobe Čaga so bogate z najrazličnejšimi vitamini, minerali in hranili, vključno z:
 • vitamini B-kompleksa
 • vitamin D
 • kalij
 • rubidij
 • cezij
 • amino kisline
 • vlakna
 • baker
 • selenij
 • cink
 • železo
 • mangan
 • magnezij
 • kalcij

2. Upočasnitev procesa staranja

Oksidativni stres povzroča fizične znake staranja, kot so gube, povešena koža in sivi lasje. Izpostavljenost soncu, onesnaženju in drugim virom škode ustvarja preveč prostih radikalov, da bi telo nevtraliziralo, kar pospeši proces staranja kože. Teoretično lahko oskrba telesa z več antioksidanti upočasni proces staranja ali celo spremeni vidne znake staranja. Čeprav nobena raziskava Čage ni dokončno povezala s koristmi proti staranju, njegova učinkovitost v boju proti drugim oblikam oksidativnega stresa kaže, da bi se lahko borila tudi proti staranju.

3. Zniževanje holesterola

Goba ​​Čaga vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko zmanjša lipoprotein z nizko gostoto (LDL), tako imenovani “slab” holesterol. Visok holesterol je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, zato bi bile gobe Čaga lahko koristne v boju proti boleznim srca in ožilja.

4. Rakasta obolenja

Raziskovalci vse bolj resno jemljejo možnost, da bi gobe Čaga lahko preprečile raka in upočasnile njegovo rast. Sibirska Čaga je bogata z antioksidanti, ki so kemikalije, te pa pomagajo preprečevati poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali ali oksidanti. Ko telo ne more proizvesti dovolj antioksidantov, da bi preprečilo to škodo, pride do oksidativnega stresa. Oksidativni stres lahko povzroči raka in vrsto drugih zdravstvenih težav. Študija iz leta 2010 je pokazala, da lahko Čaga upočasni rast celic raka pljuč, dojk in materničnega vratu v petrijevki. Ista študija je tudi pokazala, da lahko sibirska Čaga upočasni rast tumorjev pri miših.

5. Zniževanje krvnega tlaka

Raziskave kažejo, da je oksidativni stres dejavnik visokega krvnega tlaka. Ljudje z visokim krvnim tlakom so bolj nagnjeni k srčnemu infarktu, kapi in drugim težavam z zdravjem srca in ožilja. Čagini antioksidanti bi lahko imeli potencialno vlogo pri zniževanju krvnega tlaka in preprečevanju slabega zdravja srca in ožilja.

6. Podpiranje imunskega sistema

Citokini so kemični sel imunskega sistema. So beljakovine, ki igrajo ključno vlogo pri spodbujanju belih krvnih celic, ki so prva obrambna linija imunskega sistema pred vrsto bolezni. Nekatere raziskave na miših kažejo, da lahko sibirska Čaga pomaga uravnavati proizvodnjo citokinov in podpira imunski sistem, tako da pomaga celicam med seboj komunicirati. To bi lahko pomagalo v boju proti okužbam, od manjših prehladov do življenjsko nevarnih bolezni.

7. Boj proti vnetjem

Ko se telo bori z boleznijo, vnetje podpira boj. Včasih pa vnetje iz kratkotrajnega napada preide v kronično zdravstveno težavo. Nekatere bolezni, zlasti kronične bolezni, kot je revmatoidni artritis, so povezane z vnetjem. Nedavne raziskave kažejo, da so nekatera stanja, ki se ne štejejo za vnetna, vključno z depresijo, deloma posledica kroničnega vnetja. Vloga Čage pri uravnavanju proizvodnje citokinov lahko pomaga tudi pri nadzoru vnetja. To kaže na vlogo sibirske Čage v boju proti avtoimunskim stanjem in morda nekaterim drugim boleznim.

8. Zniževanje krvnega sladkorja

Sibirska Čaga bi lahko imela tudi vlogo v boju proti diabetesu. Študija iz leta 2006 je pokazala, da lahko gobe Čaga znižujejo krvni sladkor pri podganah. Glodalci so bili gensko spremenjeni, da so imeli sladkorno bolezen in bili debeli. Po 8-tedenskem uživanju gob Čaga je bila raven sladkorja v krvi nižja. Čeprav še niso opravili nobenih raziskav na ljudeh, podganja raziskava kaže na to, da bi Čaga lahko v prihodnosti prispevala k alternativnemu zdravljenju diabetesa.

9. Preprečevanje neželenih učinkov zdravila

Raziskave so še v povojih, a če se bo Čaga izkazala za učinkovito v boju proti boleznim, kot sta rak in artritis, bi lahko bila alternativa tradicionalnemu zdravljenju. Zdravljenje ljudi z gobami Čaga bi lahko preprečilo, da bi imeli nekateri posamezniki neželene učinke drugih zdravljen, kot so kemoterapija, obsevanje in različna zdravila, predpisana za kronične bolezni.