Nasveti

Kaj je Candida?

Kandida

Wikipedija pravi, da je Kandida rod kvasovk. Številne vrste kandid so endosimbionti z živalmi in tudi ljudmi, vendar nekatere lahko povzročijo tudi bolezni, imenovane kandidoze. Najpogosteje pri ljudeh povzroča glivično bolezen vrsta Candida albicans kar se kaže v motenem delovanju imunskega sistema. Številne kandide so del normalne črevesne flore, pri sesalcih.

V zadnjem desetletju so postale okužbe s kandidami klinično pomembnejše, saj raste število bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom, ki so zelo dovzetni za oportunistične okužbe Medtem so razvozlali celoten genom več vrst kandid, kar omogoča nove pristope pri preučevanju, odkrivanju bolezni ter tudi pri razvoju novih protiglivičnih zdravil.

Kandida ali Candida albicans je vrsta kvasovk iz rodu Candida (kandida), ki najpogosteje povzroča kandidozo pri ljudeh. Bolezen se pojavi le pri osebah z zmanjšano odpornostjo. Okužba prizadene usta ali spolovila. Hujša oblika je sistemska kandidoza, ki je pogosto smrtna in prizadene predvsem bolnike s hujšo imunodeficienco (okrnjenost imunskega sistema), to so bolniki z aidsom, zdravljene s kemoterapijo, po presaditvi kostnega mozga ipd.

C. albicans sicer naseljuje normalno črevesno floro in normalno ne povzroča škodljivih učinkov.